dissabte, 29 de març de 2014

REALITATS DE L'ATLETISMEUns de les realitats del nostre atletisme és que malgrat la gran qualitat d'atletes joves que tan bon resultats es han donat, en el futur són pocs els petits campions que arriben allà on esperaven. Mes greu encara es el fet comprovat estadísticament que els millors alevins i infantils a l'arribar a juniors han desaparegut del mapa atlètic, com exemple podem col.locar aquest quadre, on es troba les 25 millors atletes del rànquing català de salt de llargada de tots els temps per edats. Podem comprovar que els nens que comencen als 12 i 13 anys destacant a les proves de salt de llargada, ja no estant els 18 i 19 anys, no queda cap atleta, en cambi el que ha començat a especialitzar-se amb edats de 16 i 17, un 20 % segueix al rànquing.

Però el més preocupant, és l'extrapolació que es fa de l'entrenament dels adults en els nens. EL NEN NO ES UN ADULT DE MIDES REDUÏDES, sinó es un ser amb formació, on les respostes a estímuls externs són totalment diferents. Això vol dir que no podem planificar l'entrenament dels petits igual que el dels adults, malgrat que fem servir càrregues menys altes, sinó que hem d'utilitzar sistemes i formes de treball completament diferents.2 comentaris:

Unknown ha dit...

Hola Joan
Anem a fer una mica de polémica, ( que avui és diumenge i plou). Tot i que en el fons estem bastant d'acord, aquestes dades són del 1993, fa vint anys. Han passat moltes coses des d'aleshores, no hi havia apenes internet, no hi havia els diabólics smartphones, estavem acabant la moda del footing i encara no havia començat el running. Com podem dir que són encara vàlides?

Joan Montserrat ha dit...

Si, estic d'acord, la estadistica ès del 1993, però la realitat encara es així, ens trobem en categories promeses de 19, 20 anys, que nomès participan 2 atletes en proves femenines de 5.000 metres, en els Campionats de Catalunya. Estic preparan una estadistica amb proves de mig fons, per actualitzar aquest quadre amb la realitat actual. Gràcies